Casa Gallardo

Located in one of the most important historical areas in Mexico City, on a narrow site (7.00 x 25.00 meters) that has an entrance to another site at the end, this house responds to the specific characteristics and legal constrains of its milieu.

After different volumetric studies, one on solar impact determined that the house be transformed from one with a single-line body into an S-shaped one. The S shape allowed for the permeable area of the house to be distributed between two patios; it also generated, at the same time, an open area and light and ventilation inlets.

The proposal responds to a specific program for a four-member family, which is divided into two sets of wings: one public and the other one private. These wings are connected by the intersection of the house’s curves, which act as vertical and horizontal connections throughout the entire house.

The public wing comprises the main access, service area, and a parking space in the basement. The main living room, the dining room and the studio are located in a space that has two different levels. The spaces in the private area are the backyard, the kitchen, two bedrooms, the master bedroom and the roof garden.

 

Interior_Casa Gallardo_02

 

Casa Gallardo en la Colonia Coyoacán de la Ciudad de México. Está construida sobre un predio de 160m2 con un frente al sur de siete metros, y un fondo de 25 metros. Con la finalidad de encontrar la mejor orientación para los espacios interiores de esta vivienda unifamiliar de 230m2, se proyectó un volumen longitudinal en forma de S. La forma arquitectónica fue, entre otras cosas, el resultado de su contexto pues la propiedad se localiza dentro de un área protegida por su valor histórico. Esto implicó que la fachada principal correspondiera a la altura de las fachadas de sus vecinos colindantes: no mayor a nueve metros de altura desde el nivel medio de banqueta, de acuerdo a las restricciones de zonificación del predio.

La disposición en S de la planta permitió distribuir el área permeable en dos patios y generar, a su vez, un área libre además de ventilación e iluminación al volumen habitable. El primer vacío funge como estacionamiento para tres autos y el segundo conforma un jardín. Las escaleras son el espacio central que conecta los dos volúmenes de la casa, adelante y atrás, ambos con tres niveles

 

Interior_Casa Gallardo_07

Interior_Casa Gallardo_08

Interior_Casa Gallardo_04

Interior_Casa Gallardo_06

Interior_Casa Gallardo_09

Architect: AT 103 Julio Amezcua + Francisco Pardo Design team: Hanni Paz, Tiberio Wallentin Location: México DF M2: 230 Year: 2010 Images: Fito Pardo