AGN

THREE ACTIONS

In relation to the city CONECT

A public building must be public. The program and use originally intended for the Palace of Lecumberri were for it to be isolated from the city; it became an introverted building through a rigorous control mechanism that made it turn inwards. This initial condition the building had partially changed with the pass of time, as the city grew, but the program’s original characteristics and the area’s ground subsidence preserved the palace’s isolated and introverted character.  When the Palace of Lecumberri became the National Historical Archive, these attributes worked to the building’s new function’s advantage.
Ever since the documents have been moved, to be protected and preserved in this new location, the idea of connecting the Palace and the city has been discussed.

In relation to the existing building CONSOLIDATE

Recovering without falsifying. As a building with historical and architectural value and as an example of the panoptical prison architecture of the 19th century in Mexico City, the features of the ancient Lecumberri Prison can be convenient for a new use by revaluing the building’s original conditions and by recovering them as far as possible—without falsely recreating elements that have already disappeared.

In relation to the program and the new intervention ACTIVATE

Using as most possible and building the least possible. The intervention will reorganize spatially and programmatically the set of buildings that make up the Archivo General de la Nación (National General Archive). Having done that, it will not be necessary to add too many square meters of new construction, even when radically changing the way the building used to serve as a prison. This intervention seeks to utilize the existing spaces and multiply their potential uses at urban level by connecting them to the surrounding areas, offering open public spaces. This allows for different forms of occupation inside and the construction of the different galleries by stages—using the lobby as a nucleus or starting point.

 

Interior_AGN_03

 

TRES ACCIONES

En relación a la ciudad CONECTAR

Un edificio público debe ser público. El programa y uso al que originalmente respondía el Palacio de Lecumberri lo aisló de la ciudad y, como riguroso mecanismo de control, lo volvió hacia dentro, resultando en un edificio introvertido. Con el tiempo, y a la par del crecimiento de la ciudad, esta intención inicial del proyecto cambió parcialmente pero sus características originales –aunadas al hundimiento del terreno– lo mantuvieron como un edificio aislado, aún retraído. El Palacio de Lecumberri aprovechó su condición y cobró un nuevo uso como Archivo Histórico de la Nación. Una vez que su acervo fue trasladado a un nuevo edificio adjunto para su resguardo y conservación, se planteó la idea de conectar la ciudad con el viejo Palacio Negro.

En relación al edificio existente CONSOLIDAR

Recuperar sin falsear. Tanto por su valor histórico como arquitectónico –ejemplo de la arquitectura carcelaria panóptica del siglo XIX en la Ciudad de México–, la antigua prisión de Lecumberri debe aprovecharse para su nuevo uso revalorizando las condiciones de su estado original a través de la recuperación de los elementos existentes, sin crear facsímiles de los ya desaparecidos.

En relación al programa y la nueva intervención ACTIVAR

Usar al máximo, construir al mínimo. Esta intervención busca reorganizar espacial y programáticamente el conjunto de edificios que conforman el Archivo General de la Nación, aprovechando los espacios existentes y multiplicando su potencial de uso tanto al nivel urbano, conectando con el entorno y ofreciendo espacios públicos abiertos, como hacia adentro, permitiendo diferentes formas de ocupación así como la construcción por etapas de las distintas galerías a partir del núcleo central del vestíbulo.

 

Interior_AGN_01

Interior_AGN_02

Interior_AGN_04

Interiore_AGN_05

 

Competition: Recovery and enhancement of the ancient corridors of the Nation’s General Archive.
Restricted Competition, Mexico City, 1st place

Architect: AT 103 Julio Amezcua + Francisco Pardo, Hugo Sánchez, Alejandro Hernández Location: Mexico City M2: 100,000 Year: 2010