Casa Romero

The proposal responds to a specific program for a four-member family. The design was developed out of an existing foundation, from which it was necessary to clearly define the volumes that make up the house, considering materials used and the content program in each one of the boxes.

The stone box, the more hermetic one, comprises the master bathroom and service areas: the storage room, the maid’s bedroom, and the garage. The wooden box contains all public areas: living room, dining room, studio, bar, kitchen, TV room, the guest and the kids’ rooms. People can access the building through the void in between these two boxes, the living room—a double-height space where the main stairs and a glass bridge that connects both volumes are located.

A metallic structure was proposed to meet the need for a fast construction that was light enough for the existing foundation. Prefabricated materials were used.  Taking into account the house’s modulation, they were perforated to create a controlled visual relationship between the inside and the outside.

 

Interior_Casa Romero_07

 

El proyecto de Casa Romero responde a un programa de necesidades específico para una familia de cuatro miembros. El diseño se planteó a partir de una cimentación preexistente con la intención de definir con claridad los volúmenes que lo conforman tanto a través de los materiales utilizados, como del programa contenido en cada una de las cajas.

La caja de piedra, siendo la más hermética, contiene la recámara principal y los servicios: cuarto de máquinas, la bodega, el cuarto de servicio y el garaje. La caja de madera contiene las áreas públicas y más permeables de la casa: la estancia, el comedor, el estudio, un bar, la cocina, el cuarto de televisión, un baño de visitas y las recámaras de niños. El acceso a la casa se genera a partir del vacío entre las dos cajas, conectándose con la sala, un espacio de doble altura donde se ubica la circulación vertical, y un puente de vidrio que une los dos volúmenes.

Para este proyecto se propuso una estructura metálica que tuviera la ligereza necesaria para la cimentación preexistente, y respondiera al rápido tiempo de ejecución que se buscaba. Para recubrir los marcos se utilizaron materiales prefabricados que, con base a su modulación, fueron perforados para generar una relación controlada entre interior y exterior.

 

Interior_Casa Romero_03

romero7

romero4

romero8

romero9

romero10

Interior_Casa Romero_09

romero5

romero11

romero1

Architect: AT 103 Julio Amezcua + Francisco Pardo Design team: Jorge Vazquez, Arturo Peniche, Aaron Rivera Location: Queretaro, Mexico M2: 400 Year: 2007 Images: Rafael Gamo