CCD

At Conaculta’s request, a center for everyone to have access to new technologies and to artistic expressions derived from the digital world was planned—the Digital Culture Center (CCD, after its initials in Spanish).

The CCD is located in the basement of the Estela de Luz monument, on Paseo de la Reforma Avenue. The two-story project has a 3,000m2  total area. Its facilities include: a movie theater –which is an extension of the National Cinémathèque– for 120 people, a polyvalent area for scenic arts, a digital exhibition room with an interactive LED screen, a commemorative space, office and service areas, a bar and a cafeteria.

Conaculta required the construction of this project to be fast and on a low budget; it was therefore approached with a design strategy not to alter the site’s existent anatomy.

The first level was divided and organized into two uses: the first one is contained by a constructive line, which determines the space hierarchy and privacy level by playing with the materials and their different opacities; the second one is a gradation that goes from glass to wood until it becomes a 15 meter long and 2.20m high digital screen. In the second level, the constructive line begins to fade, but not without defining some of the program’s boundaries and emphasizing the polyvalent area for scenic arts.

The Estela de Luz, a monument that initially served no purpose apart from that of being observed, became a livable place that could be recreationally used by families, children, young people and adults. It broke away from the traditional notion of zero interaction between monuments and livability. The CCD stresses a vision for the future—contextualizing and understanding the current city landscapes and coupling them with emerging technologies, in order to create an integral space of interactive syste

  “The driving force behind the renewed interest in adaptable architecture is the  technologically influenced and changing patterns of human interaction with the built environment.”

Michael Fox and Miles Kemp, “Interactive Architecture”. Princeton Architectural Press. New York, 2009

 

CCD at103 Estela de Luz

 

Bajo la petición de Conaculta, se proyectó un centro donde todos pudieran tener acceso a las nuevas tecnologías y a las expresiones artísticas derivadas del mundo digital: el Centro de Cultura Digital CCD.

Con un área de 3,000m2 dividida en dos niveles, el CCD se ubica en los sótanos de la Estela de Luz, sobre Paseo de la Reforma. El programa comprende una sala de cine –extensión de la Cineteca Nacional– para 120 personas, un área polivalente para artes escénicas, una sala de exposiciones digitales con pantalla interactiva de leds, un espacio conmemorativo, un bar, una cafetería, un área de oficinas, y servicios.

Las consignas de Conaculta para este proyecto fueron un tiempo de ejecución corto y costos reducidos, por lo que se trabajó una estrategia de diseño que no atentara contra la anatomía existente del lugar. El programa del primer nivel se ordenó por usos: uno, contenido por una línea constructiva que ejerce la jerarquía y el nivel de privacidad de los espacios mediante un juego de materiales y su distinta opacidad; otro, que va de cristal a madera hasta convertirse en una pantalla digital de 15 metros de longitud por 2.20m de altura. En el segundo nivel, la línea constructiva empieza a difuminarse, no sin delimitar parte del programa y enfatizar el área polivalente para artes escénicas.

La Estela de Luz, el monumento inicialmente dedicado a la simple contemplación, se convirtió en uno habitable que permite el uso recreativo de las familias, niños, jóvenes y adultos, rompiendo el esquema tradicional de interacción nula entre monumento y habitabilidad. El CCD subraya una visión para el futuro, contextualizando y entendiendo los paisajes actuales de la ciudad y acoplándolos con las nuevas tecnologías emergentes para crear un espacio integral de sistemas interactivos que satisfagan las necesidades cambiantes de las demandas evolutivas, tanto individuales como sociales.

“Las fuerzas cambiantes detrás del renovado interés en la arquitectura adaptable, son los tecnológicamente influenciados y cambiantes patrones de interacción humana con el ambiente construido”.

Michael Fox and Miles Kemp, “Interactive Architecture”. Princeton Architectural Press. Nueva York, 2009

CCD at103 Estela de Luz

CCD at103 Estela de Luz

CCD at103 Estela de Luz

CCD at103 Estela de Luz

CCD at103 Estela de Luz

CCD at103 Estela de Luz

Video by La Coctelera Duration: 0:58 AT103 channel on youtube

Architect: AT 103 Francisco Pardo + Julio Amezcua Design team: Karen Burkart, Alan Orozco  Production team: Jose Luis Fajardo, Luis Guisar, Gabriela Terán, Tommy Tonatiuh, Aaron Rivera, Rosa Medrano  Location: Mexico City M2: 2,400 Year: 2012 Images: Adam Wiseman